Полезно
 

Трябва да си изберете тапети? Ще Ви дадем няколко съвета как да го направите :


I. Първо – трябва да решите кой цвят да използвате. Изборът на цветовата палитра за домашния интериор зависи от вкуса Ви, както и от настроението, което искате да създава всяка стая.

Тук ще се опитаме да Ви улесним като изброим различните цветове и тяхното въздействие:

- Бяло – неутрален цвят, подходящ както за големи така и за малки помещения. При големите дава светлина, а при малките пространство. Никога няма да бъде в разрез с мебелировката, защото подхожда на всичко.

- Синьо – много подходящ за слънчеви помещения, придава обем и същевременно излъчва спокойствие, точно поради тази причина, повечето хора предпочитат този цвят за спалните си.

Blue3.jpg

- Зелено – излъчва спокойствие, успокоява окото и е много модерен през 2008г. На пазара вече се предлага голяма разновидност от тапети, които не се натрапват и същото време са прекрасно зелени.

zeleno2.jpg zeleno.jpg

- Оранжево – много слънчев и радостен цвят, но ако помещението Ви е тясно, не го препоръчваме, защото отнема обем и потиска пространствата.

- Жълто – създават лятно настроение и носят слънчева топлина. Ако стаята Ви е тъмна, с по-малко прозорци, то този цвят ще отвори пространство и ще внесе светлина.

jult.jpg

- Кафяво – помага при създаване на така търсеният уют. Ако комбинирате подходящо цвета с мебелите може да се получи красиво кътче, което няма да Ви натоварва, цветовете няма да крещят и ще можете напълно да релаксирате.

-  Червено – този цвят алармира и създава тревожност, може да Ви раздразни и измори. Но ако все пак сте почитател на този цвят или пък просто се връзва с мебелите Ви, съветваме да използвате по-убитото и омекотеното червено. Цветът има много нюанси, така че ще можете да си изберете най-подходящия, но Ви препоръчваме да не го използвате в тесни помещения.

- Лилаво – лилавите и виолетовите нюанси носят различна визия и блясък. Може да придаде обем в зависимост от нюанса и със сигурност ще разчупи стандарта.

-  Черно – много потискащ цвят за затворено помещение, естествено при една интересна комбинация с мебели може да хваща окото.

- Сиво – неутрален цвят, който може да се комбинира с други цветове. Така ще създадете уникална визия.

steni_2.jpg

- Златните и Сребърните цветове – излъчват блясък и придават шик, но не са подходящи за всяко помещение нито пък могат лесно да се комбинират с мебели.

II. Второ – трябва да решите от какъв материал да е, има:

- Хартиени тапети
- ПВЦ тапети
- Винилови тапети - от тези тапети има и такива, които са текстил върху текстилна основа (non woven) - те са и по-лесни за лепене, негорими са и имат добра светлоустойчивост, но са по-фини и се почистват само с влажна кърпа.

III. Трето
– преди да пристъпите към покупка на тапетите, трябва да разберете каква е квадратурата на помещението.

Измерете внимателно мястото, където ще се използват тапетите - дължината около стаята и височината на тавана. Имайте предвид размера на прозорци, врати и други пространства, където няма да има нужда да се слагат тапети.

За да сме Ви максимално полезни ще Ви дадем пример как да разберете колко ролки тапети ще Ви трябват - ако височината на стаята е 2.60 и стаята е 3 на 4 m, а една ролка тапет покрива 5кв. то тогава приложете следната формула:

3 х 4 = 12 умножете резултата по 3
12 х 3 = 36 разделете резултата на квадратурата, която покрива една ролка
36:5 = 7,2 - това означава, че ще Ви трябват приблизително 7 ролки.

Съвет: Оставете си поне 1 дължина от тапета за подмяна. Ако Ви се наложи след години да смените дори на едно малко местенце, то ще Ви трябва тапет от същият индекс по цвят.

Ако вече сте готови и искате да пристъпите към избора на самият модел или шарката, то нашите консултанти с радост ще Ви помогнат. Посетете един от
нашите магазини и се насладете на разнообразието от цветове и безкрайният избор от дизайни.